HYVÄ SELKÄ 2/2022 -artikkeli hieronnasta-

Hieronta rentouttaa ja vähentää kipua

 

Hieronta on hoitotarkoituksessa tehtävää pehmytkudosten mekaanista käsittelyä. Koulutetun hierojan tai urheiluhierojan vastaanotolla suoritettu hieronta toimii myös hyvänä lisänä kehon ongelmien hoitamisessa, myös silloin kun potilas käy samanaikaisesti esimerkiksi fysioterapiassa, osteopaatilla, naprapaatilla tai kiropraktikolla.

Lihasten hierominen rentouttaa lihaskudosta sekä helpottaa lihaskireyksien aiheuttamia ongelmia nivelien ja nikamien toiminnassa. Asiakas otetaan hieronnassa huomioon kokonaisuutena. Hoidossa ei keskitytä pelkästään alueeseen, jolla ongelma tuntuu, vaan hoidetaan myös muita välillisesti hoidettavaan vaivaan vaikuttavia asioita.

Hieronnan vaikutukset välittyvät muun muassa lihasten hermotuksen kautta. Hieronta tehostaa neste- ja verenkiertoa, vähentää kipua ja rentouttaa. Se rauhoittaa myös aivoverkostoa, joka säätelee keskeisesti vireys- ja valvetilaa. Lisäksi hieronnalla voi olla tuki- ja liikuntaelinvammoja ennalta ehkäisevä vaikutus.

Lihasten jännitystilat voivat vaikuttaa virheellisten liikemallien syntyyn, jolloin rasitus jakautuu epätasaisesti kuormitettavien tukirakenteiden kesken (nivelet, nivelsiteet, jänteet, lihakset). Pitkittyessään tällainen epätasainen kuormitus voi aiheuttaa rasitusvammoja ja edistää rakenteiden kulumista.

 Hierontaa voidaan siis käyttää monien erilaisten vaivojen hoidossa joko ennaltaehkäisevässä mielessä tai jo olemassa olevan vaivan hoitona. Lisäksi se sopii tukihoitona muiden terveydenhuollon ammattilaisten antamiin hoitoihin.

Mitä tapahtuu vastaanotolla?

 

Kun potilas tulee koulutetun hierojan vastaanotolle, ensimmäisellä tapaamisella häntä haastatellaan ja tutkitaan.

Haastatteluvaiheessa potilas antaa lain vaatimat tiedot potilasasiakirjoihin (sosiaali- ja terveysministeriön asetus potilasasiakirjoista), jotta hoito olisi potilasturvallista.

Potilasasiakirjaan täytetään muun muassa potilaan nimi, syntymäaika, henkilötunnus, kotikunta ja yhteystiedot sekä muita asetuksessa määritettyjä tietoja.

Vastaanotolla tutkitaan potilaan mahdollisia asentovirheitä ja ongelman aiheuttajia. Tutkimista varten potilasta pyydetään usein riisuuntumaan alusvaatteisilleen, jotta lihaksia ja niiden toimintaa on mahdollista tarkkailla, myös liikkeen aikana. Havainnot ja haastattelun aikana saadut tiedot kirjataan potilaskertomukseen, johon tehdään jatkossa jokaisesta hoitokerrasta tarpeelliset merkinnät.

Koulutettu hieroja tai urheiluhieroja arvioi potilaan tutkimisen yhteydessä, onko hierontaa turvallista toteuttaa. Epäselvissä tilanteissa hän voi konsultoida lääkäriä.

Koulutettu hieroja tai urheiluhieroja toimii yhtenä osana terveydenhuollon yhteistyökenttää ja pystyy ohjaamaan tarvittaessa potilaansa toiselle terveydenhuollon ammattilaiselle, esimerkiksi lääkärille, fysioterapeutille, kiropraktikolle, naprapaatille tai osteopaatille.

Lisätietoa koulutettua hierojaa koskevista velvollisuuksista ja määräyksistä osoitteessa: www.khl.fi/liitto/hierojaa-koskeva-lainsaadanto

Marko Leppänen

puheenjohtaja, Koulutettujen Hierojien Liitto ry