Päätoimittajalta 2/16

Rantakuntoon kesäksi?

 

Kesä keikkuen tulevi ja lehdet ovat taas kerran pullollaan erilaisia bikini ja rantakuntojuttuja. Tutkimuksia ja ”tutkimuksia” aiheesta on ihan kyllästymiseen asti. Ajattelin näin lukijoiden iloksi keräiillä tähän muutaman.

Tutkijoiden mukaan kaloripitoisten liharuokien syömisen vähentäminen vähentäisi myös hiilidioksidipäästöjä. Onko tässä myös ratkaisu lihavuusongelmaan? Siirryttäisiin entistä kasvispitoisempaan ruokaan ja aterioiden suunnittelulla myös ruokajätteen määrä vähenisi. Samalla ruoan tietoisempi kuluttaminen voisi turvata aterian saannin useammille ihmisille. Tekniikka & Talous lehden mukaan globaalit kasvihuonepäästöt voisivat tippua jopa kymmenen prosenttia vuoteen 2050 mennessä, jos ruokajätemäärät pienenisivät.

Yle Tiede sivusto kertoo, että tutkijoiden mukaan ihmiset syövät terveellisenä pidettyä ruokaa enemmän, koska tiedostamattaan ajattelevat, että se ei ole kovin täyttävää. Sanoillakin on yllättävän suuri vaikutus, sillä toisessa koeasetelmassa koehenkilöille tarjoiltiin keksejä, jotka olivat koko ajan samoja, mutta kun niitä kutsuttiin terveyskekseiksi, koehenkilöt kokivat ne vähemmän täyttäviksi kuin tavalliset keksit. Ja söivät siis enemmän ja olivat hetken päästä nälkäisempiä kuin ”tavallisia” keksejä syöneet. Aivomme ovat jo monesti todistettu olevan huijattavissa. Tähän perustuu myös seuraava.

 

Sama annos näyttää pienellä lautasella suuremmalta kuin suurella lautasella. Selitys on ns. Delboeufin illuusio, jossa kaksi samankokoista muotoa näyttää erikokoisilta riippuen siitä, minkä kokoinen ympyrä niiden ympärille piirretään. Mitäpä, jos piirtäisimme itsemme ympärille täksi kesäksi isot ympyrät, niin näyttäisimme pienemmiltä?

 

Näillä mietteillä siirtykäämme kesään,

 

Minna Koskenranta